Jagicza Tamás

Jagicza Tamás vagyok

Autodidakta tanulás
Több év francia nyelv oktátása után elhatároztam, hogy elkezdek programozást tanulni. Az informatika nagyon vonzott, de azt sem tudtam, hogy mit is csinálnak a programozók. Egyszer megmutatták egy honlap forráskódját, több száz, számomra értelmezhetetlen betűk sorozatát, egyből arra gondoltam, hogy ezt lehetetlen értelmezni is, de főleg ilyent írni! Az angol kifejezésekkel még ki lettem volna békülve, de a rengeteg speciális karakter elijesztett. Ellenben arra gondoltam, hogy ha mások megtanulták, akkor esetleg még nekem is sikerülhet!
A fő problémám az volt, hogy rendben, informatika. De miből lehet azt megtanulni? Egyetemre beiratkozni, és több évig vizsgákra járni, család és munka mellett már nem fog menni. Sokáig keresgéltem a neten, és már-már feladtam a keresgélést, mikor rátaláltam az OpenClassrooms francia nyelvű oldalra. Ennek az oldalnak köszönhetően elkezdtem a saját tempómban elvégezni az online kurzusokat egyiket a másik után, és fedeztem fel egyre több "informatikai fogást". Sokan kérdezgették, hogy "És mikor leszel informatikus?" Azt válaszoltam, hogy biztosan pár hónap és menni fog ez. Menet közben jöttem rá, hogy bár elég sokminden dologról, amikről korábban el sem tudtam képzelni, hogy hogyan kell megcsinálni, már én is tudom! Aztán bepillantottam a honlapon még más kurzusokba is, és azt láttam, hogy de jó lenne még ezt is, meg azt is elvégezni és mindazt tudni, de nem lehet! Szóval erre a kérdésre még ma sem tudok válaszolni. Talán soha nem lesz meg az az érzésem, hogy már szuper informatikus vagyok. De a már elkészített munkáim mutatják, hogy tudok egyet s mást.

Informatikai szakmák
A programozás nagyon sok szakmát érint. Egy igényes weboldal létrehozásához az alábbi, alapos ismeretekre van szükség:

  • Grafikus a logótervezéshez
  • Marketing kutatás a SEO optimalizálásához
  • Ergonómus a honlap szerkezetének megtervezéséhez
  • Frontend programozó a böngészőben lefutó eszközök programozásához
  • Beckend programozó a szerverrel kommunikáló eszközök kialakításához

hogy csak a legfontosabbakat említsük. És ebben a listában még nem szerepel a honlaphoz tartozó közösségi oldalak vezetése stb.
Ezért én úgy döntöttem, hogy mindenhez szeretnék érteni egy kicsit, ezt hívják úgy, hogy full-stack fejlesztő.
Ennek az az előnye, hogy önállóan is létre tudok hozni egy weboldalt, annak mind a böngészőbeli, mind a szerver oldali programozását el tudom végezni, viszont a hátránya, hogy nem értek nagyon nagy mélységekben minden területhez.
Elárulom, hogy a fejlesztéseim során, inkább vásárolok elkészült modulokat, melyek már látványos animációkat és kész szerkezetet tartalmaznak, mint hogy napokig programozzam és tervezzem meg ezeket ügyfelek számára.
Ellenben ezekhez a modulokhoz is kell érteni, tudni kell, hogy mi hogyan működik azért, hogy pontosan úgy tudjam személyre szabni, ahogyan én szeretném.
Ezért célszerű sokrétű ismeretet szerezni informatikából. Előfordul, hogy szerveroldali programozással készítek el böngésző oldali elemet. Pl. a képlapozgató (Carousel) böngészőbeli működését az adatbázisból kiemelt adatokkal egészítem ki. Így egyszerre használok Javascript könyvtárakat, mint a jQuery és a Bootstrap, a szerveren található információkat pedig a PHP és a MySQL segítségével kezelem.

Oktatás
Mint írtam, én is egyedül (persze többen segítettek megoldani problémákat főleg az elején) tanultam a programozást.
Valószínűleg, ha nem találom meg vagy nem létezik az Openclassrooms program, akkor feladtam volna, mert magyar nyelven nagyon kevés anyagot találtam akkoriban, melyekből kezdő szintről, lépésről-lépésre haladva lehetne tanulni.
Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy legyenek (több) magyar nyelvű online is elérhető informatikai kurzusok, hogy a sokszor nehéz feladatokkal kezdő szinten lévő, motivált tanulók is meg tudjanak birkózni.
Ezért indítottam a jtk-web kurzussorozatot.

Kinek ajánlott?
Természetesen mindenkinek tudom ajánlani a kurzusaimat, melyek nagy részét a francia oldalról fordítottam, mivel nagyon jól strukturált, könnyen értelmezhető leckéket tartalmaz.
2020 szeptembere óta informatikát tanítok a Zsámbéki Premontrei Gimnáziumban, ahol informatika tagozaton motivált diákjaim vannak.
Láttam, hogy mennyire szeretik a programozást, komoly lelkesedéssel végzik el a feladatokat.
Azt javasoltam nekik, elsősorban a 9-es és 10-es osztályban tanulóknak, hogy használják ki a lehetőséget, ezzel a ritmussal érettségire programozókká válhatnak! Esetleg még korábban is! Innen jött az ötlet, hogy meghirdetem a kurzusaimat középiskolákban, hogy tanulás mellett, kis időt ráfordítva, pár év alatt, meg lehessen tanulni programozni és full-stack fejlesztővé válni!
Egy kis motivációval ez lehetséges.
Mindenesetre az eszköz most adott hozzá!

Jó tanulást kívánok kurzusaimhoz!

A JTK-WEB online kurzusai

  • Elsősorban olyan eszközt kínálok, mely a programozás alapjait mutatja be
  • Minden részhez gyakrolati példák, kvízkérdések tartoznak, melyek eredményei tükrözik az elsajátított tudást
  • Minden leckét videóval mutatok be, melyek felvételei 2021. február 1-jén indulnak de bármikor lehet csatlakozni
  • A kurzusok kreditrendszerrel működnek, melyekkel hozzáférést biztosítok a kurzusokhoz, valamint egyéni konzultáció kérhető. Részletesebben a kreditpontokról itt

Rólunk
3

Tanfolyam

92

Motivált tanuló

56

Kvízkérdés